10. Uluslararası Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu, Türk Tarih Kurumu, Yakın Doğu Üniversitesi ile Girne Üniversitesi işbirliğinde 12 ve 13 Nisan tarihlerinde Girne Üniversitesi kampüsünde gerçekleşti.
2009 yılından itibaren her yıl deniz ticareti tarihi alanında gerçekleştirilen çalışmaların paylaşıldığı sempozyum serisinin bu yıl ana teması ‘Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ oldu. Deniz ticaret tarihini konu alan sempozyuma Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Girne Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gökmen Dağlı, Yakın Doğu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Ali Efdal Özkul, Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Altunç, Girne Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysel Karafistan, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. A. Güldem Cerit, Girne Üniversitesi fakülte dekanları ve akademisyenleri, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı temsilcileri bilim insanları, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
10.Uluslararası Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu’na katılan 45 araştırmacı ve bilim insanı, iki gün boyunca deniz ticaret hukuku, deniz ticaretinin oluşturduğu kültürel etkileşim, korsanlık hareketleri gibi konuları masaya yatırarak Kıbrıs’ın deniz ticareti tarihindeki yerine dair araştırma ve değerlendirmelerini paylaştı.
“Sempozyuma Ev Sahipliği Yapmaktan Gurur Duyuyoruz’’
Uluslararası Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu’nun açılış töreninde konuşan Sempozyum Yöneticisi ve Yakın Doğu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul ‘2009 yılında başlayan sempozyum dizisinin ilk defa yurt dışında Girne Üniversitesi ev sahipliklerinde gerçekleştirilmesinden gurur duyduklarını’ söyledi.
Kıbrıs’ın tarih boyunca en önemli noktasının konumu olduğunu belirten Prof. Dr. Özkul, Kıbrıs’ın bütün dünya gemilerinin geçtiği, lojiktik destek sağlayan nokta ve sığınacak bir liman olduğunu belirtti. Sempozyumda, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs temasını seçtiklerini dile getiren Prof. Dr. Özkul, Kıbrıs, Türkiye ve Cezayir ile ilgili 45 bildiri sunulacağını, deniz sorunlarının da tartışılacağını ve bildirilerin kitaplaştırılacağını ve kitapların hem dijital hem de basılı kopya olarak kütüphanelerde yer alacağını dile getirdi.
Prof. Dr. Güldem Cerit: “Sempozyumun Kıbrıs’ta Yapılmasından Gurur Duyduk”
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. A. Güldem Cerit, sempozyumun Kıbrıs ev sahipliğinde yapılmasından gurur duyduklarını belirtti. Kıbrıs’ın misafirperverliğinden övgüyle söz eden Prof. Dr. Cerit, güzel bir kongre geçeceğini ve çok şeyler öğreneceklerini vurguladı.
Prof. Dr. İlkay Salihoğlu: “Sempozyum Denizcilik Tarihine Işık Tutacak”
Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu da açılışta yaptığı konuşmada, tarih boyunca Kıbrıs adasının deniz ticaretinin merkezi konumunda olduğunu belirterek “Bu nedenle 10. Uluslararası Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu’nun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Girne kentinde yapılmış olması anlamlı ve gurur vericidir” dedi.
Prof. Dr. Salihoğlu, Girne Üniversitesinin vizyonu ile eğitimde, araştırmada ve toplumu dönüştürmede belirledikleri ilkeleri rehber edindiklerinin altını çizdi. Prof. Dr. Salihoğlu, “En güzel eğitim ile yöntemleri kullanarak evrensel değerlere sahip, çoğulcu, eleştirel düşünebilen, sorgulayan araştıran, bilgiyi oluşturma ve etkili kullanma süreçlerini özümsemiş, alanına hakim bireyler ve araştırmacılar yetiştirmek, nitelikli bilim üretimini sağlamak ve desteklemek en önemli hedeflerimizdendir. Toplumu dönüştürmede ise sahip olduğu eğitim ve araştırma birikimiyle enerjisini yerel ve küresel ölçekte toplumların ekonomik, sosyal, psikolojik ve kültürel gelişimine
katkı sağlamak için kullanmaya önem veriyoruz” şeklinde konuştu.
Girne Üniversitesinin adada denizcilik alanında fakülte düzeyinde eğitim veren tek kuruluş olduğunu belirten Prof. Dr. Salihoğlu, denizcilik ve denizcilik tarihi ile ilgili etkinliklere topluma katkı kapsamında ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Salihoğlu, “Piri Reis Haritaları Sergisi”, “Kıbrıs’ın Fethi Bir Fethin Hikayesi Sergisi”, 18 Mart Çanakkale Zaferi 100. yılı kutlamaları çerçevesinde “Bilinmeyen Yönleriyle Çanakkale Deniz Sergisi” düzenlediklerini anlattı. Sözlerinin sonunda sempozyumda değerli bildiriler ile verilerin ortaya konulacağını, tartışmaların yapılacağını belirten Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, sempozyumun Türk denizcilik tarihine ışık tutacağı gibi, Türk deniz ticaretinin gelişmesine de katkı koyacağına olan inancını vurguladı.
Konuşmaların ardından sempozyumun ilk gün oturumlarına geçildi.
Prof. Dr. İdris Bostan’ın yönetiminde gerçekleştirilen ‘Deniz Ticareti Tarihi Araştırmalarının Temel Meseleleri’ başlıklı açılış panelinde alana dair yöntemsel meseleler ve yeni yaklaşımlar ele alındı.
Sempozyum paralel gerçekleşen oturumlar ile devam iki gün boyunca devam ederek 13 Nisan tarihinde kapanış sunuş ve konuşmaları ile sona erdi.